Sinds een aantal weken worden er empowerment lessen bij Terecht! verzorgd door Ruth Sas en haar studiegenoot Bert.
In onderstaand bericht verteld Ruth het een en ander over haar werkzaamheden binnen onder andere Terecht! en over de empowerment lessen.

Als stagecoördinator bij MBO Utrecht ben ik vanaf het begin met veel plezier betrokken geweest bij het neerzetten wijkleerbedrijf Terecht!.
Inmiddels 2 jaar geleden ben ik gestart met de opleiding tot Vitaliteitscoach  en trainer, omdat ik graag op een andere manier betekenis wil geven aan mijn werk, want helaas heb ik moeten constateren dat ik diabetes 2 patiënt ben geworden. Door te werken aan mijn eigen gezondheid heb ik ervoor gezorgd dat ik geen pillen of insuline hoef te gebruiken en zijn mijn suikerwaardes steeds meer aan het dalen. Ontwikkelingen waar ik graag als Leefstijl en Vitailteitscoach andere diabetes patiënten maar ook mensen met Obesitas, verhoogde kans op hart en vaatziekte en burn-out klachten bij wil helpen. Want het lijkt wel dat we allemaal wachten op een ommekeer in ons leven die maakt dat we drastische beslissingen durven nemen. Gezond oud worden zonder ziekte en medicatie wordt een steeds grotere uitdaging voor iedereen.

In de afgelopen 8 jaar heb ik als stagecoördinator bij de Academie voor Welzijn heel erg veel studenten gesproken waar het niet zo goed mee gaat.  Voor heel veel van hen geldt nu al dat ongezonde  voeding, veel stress, slaap tekort en veel te weinig beweging maakt dat ze in een vicieuze cirkel zitten waarbij ze steeds vaker omvallen en dan moeten ze nog starten met een werkend leven! Om die reden ben ik dit schooljaar als aanvulling begonnen met de opleiding tot Empowerment docent en trainer. Dit omdat ik heel graag deze jongeren bewuster wil maken om veel meer te gaan doen om te voorkomen dat ze massaal ziek worden en binnen 5 of 10 jaar een eerste burnout te pakken hebben.

Om deze studie te mogen afronden in juni moet ik stagelopen en praktijkervaring op doen. Bij de locatie Krachtstation  waren een heel aantal niveau 2  studenten bij Terecht! die tussen de klanten door een te grote wachttijd hadden. Om die reden hebben mijn studiemaatje Bert en ik de afgelopen weken rond het middaguur lessen verzorgt om dat gat op te vullen. De lessen die we geven gaan over het maken van keuzes,  welke richting wil je op, op wat voor manier maak je verbinding met jezelf en de ander en waar heb je moed voor nodig om een toekomst te gaan hebben die goed is voor jezelf. Ook besteed ik aandacht aan voeding en gezondleven uit de vitaliteitsopleiding.
Ik kan zeggen dat deze lessen echt een succes zijn. De oefeningen zijn bedoelt om op een speelse manier te ontdekken hoe ze zelf omgaan met de vijf thema’s maar ook gaan zien hoe dit bij andere mede studenten werkt. Prachtige gesprekken ontstaan er , ook veel vragen  borrelen op. De studenten komen bij  mogelijkheden waar ze nog nooit bij stil hebben gestaan. Het is prachtig om te zien! Bert en ik genieten met volle teugen van wat er om ons heen gebeurd.
Wat mij betreft is Empowerment in combinatie met Vitaliteit de ideale combinatie om te werken met jongeren aan een gezonde toekomst!

Hartelijke groet,
Ruth Sas